rimavskasobota.Virtualne.sk
Informačný portál o živote v meste a okolí

Väčšina švajčiarskych ľadovcov do konca storočia zmizne, lyžovanie v Európe môže byť minulosťou

;-firm-name-;

BRATISLAVA 5. augusta (WebNoviny.sk) - Do konca tohto storočia sa roztopí veľká väčšina ľadovcov na území Švajčiarska, a pravdepodobnosť, že by nejaké z nich pretrvali aj do 22. storočia, je takmer nulová, uvádzajú v najnovšej štúdii švajčiarski klimatológovia.

Švajčiarske ľadovce sa už nedajú zachrániť. Spomaľovanie globálneho otepľovania prišlo pre švajčiarske ľadovce príliš neskoro," citujú miestne médiá Matthiasa Hussa z zürišskej Technickej univerzity.

Odporúčame:
Zmenšujúci sa ľadovec vo Švajčiarsku odhalil pár, ktorý sa stratil pred 75 rokmi

Roztopeniu veľkej väčšiny zo súčasných približne 1500 švajčiarskych ľadovcov do konca tohto storočia by podľa vedcov už nezabránilo dokonca ani to, keby sa hneď teraz nadobro zastavilo akékoľvek ďalšie vypúšťanie skleníkových plynov do ovzdušia. Ľadovce sú už podľa vedcov „natoľko vyvedené z rovnováhy", že by strácali ľad aj bez ďalšieho zhoršovania klímy.

Švajčiarske ľadovce mali najväčšiu rozlohu počas takzvanej malej doby ľadovej okolo roku 1850, kedy zaberali zhruba 1735 štvorcových kilometrov. Ich rozloha sa odvtedy zmenšila o polovicu a ich hrúbka sa zmenšila v priemere o 60 percent. Do roku 2100 zmizne aj podľa tých najoptimistickejších predpovedí 80 až 90 percent súčasnej rozlohy ľadovcov v krajine.

Vedci okrem iného upozorňujú na to, že už do konca tohto storočia sa môže stať lyžovanie v Európe minulosťou, v lepšom prípade len veľmi zriedkavou atrakciou.



Viac k témam: ľadovce, Švajčiarsko, Veda a technika
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina švajčiarskych ľadovcov do konca storočia zmizne, lyžovanie v Európe môže byť minulosťou © SITA Všetky práva vyhradené.


 

Nakupujte cez WEBYSHOPPING

VYUŽÍVAJTE VÝHODY NAKUPOVANIA s VIRTUÁLNOU WEBYSHOPPING BONUS CARD

Vernostný bonus pre tento produkt je -0.07 €
BonusCard
  • Registráciou získavate vernostný bonus vo výške najmenej 1 % z ceny pri nákupe akéhokoľvek produktu a všetky ďalšie výhody
  • Bonus card získava každý registrovaný klient, je úplne zadarmo, získava sa automaticky registráciou pri prvom nákupe
  • Bonus card nie je limitovaná ani veľkosťou nákupu ani počtom nákupov

VYUŽÍVAJTE VÝHODY NAKUPOVANIA s VIRTUÁLNOU WEBYSHOPPING BONUS CARD

Vernostný bonus pre tento produkt je -0.15 €
BonusCard
  • Registráciou získavate vernostný bonus vo výške najmenej 1 % z ceny pri nákupe akéhokoľvek produktu a všetky ďalšie výhody
  • Bonus card získava každý registrovaný klient, je úplne zadarmo, získava sa automaticky registráciou pri prvom nákupe
  • Bonus card nie je limitovaná ani veľkosťou nákupu ani počtom nákupov

AKTUÁLNE SPRAVODAJSTVO

Žitňanská sa vyjadrila ku pochodu PRIDE, nenávisť nemá v tolerantnej spoločnosti miesto
Dolár v piatok klesol voči jenu aj oproti euru
Video: Loď Dragon priviezla zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS
Muž v Rusku útočil nožom na ľudí, polícia ho zastrelila
Zo stránok a profilov Taylor Swift zmizol takmer všetok obsah
Ramsay chce vrátiť slovenský hokej medzi najlepších, v zápase s Českom mu pomôže aj Višňovský
Najkratšie čakacie lehoty na operácie má poisťovňa Union

Recept dňa

Primátorské pirohy

- na 30-35 kusov
250 g varených zemiakov
½ kg hladkej múky
voda
olej
kyslá smotana
kôpor

Plnka:
1 vajce
250 g tvarohu
soľ

Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť, potom ich roztlačte a zmiešajte s múkou a vodou. Vypracujte vláčne cesto. Vyvaľkajte ho na tenký, asi 2 až 3 mm plát. Pokrájajte na štvorce. Plnku klaďte na štvorce, preložte do trojuholníka a okraje spojte. V horúcom oleji vyprážajte z oboch strán dozlatista. Podávajte s kyslou smotanou ochutenou posekaným kôprom.

Plnka: Tvaroh vymiešajte so soľou a s vajcom.

Dobrá rada

Upchatý odtok nielen v kuchyni

Nalejte pol deci 8% octu a nasypte za trošku kopcovitú lyzičku sódy bikrabóny. Keď prestane vytvárat bubliny, pridajte ešte jednu lyžičku sódy a opakujte až pokým nevystupujú bubliny von z výlevky. Počkajte kým prestane syčať a zalejte horúcou vodou. Nechajte vetrať!!! Tento spôsob len keď je veľmi upchatý odtok! Pre zamedzenie upchatia použite len pol deci octu a jednu lyžičku sódy!

Stavebník

Opracovanie kameňa na altánok

Aby váš kamenný altánok vyzeral ako z rozprávky, musíte dodržovať pri jeho murovaní niekoľko pravidiel. Patrí k nim hlavne správny postup pri opracovaní kameňa. Ak potrebujete kameň opracovávať do presných tvarov, máte dve možnosti.

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!

Internetové služby

Obce v regióne mesta

Rimavská Sobota - Bátka, Čerenčany, Dúžava, Krásna, Nižná Pokoradz, Rimavské Janovce, Sobôtka, Vyšná Pokoradz, Zacharovce
Kontakt O nás Reklama Podmienky použitia
lang